Klokánek zavřel dva byty v Krásném Březně

25.06.2015 08:28

Krásné Březno - Pobočka Fondu ohrožených dětí v Ústí nad Labem nemá dost peněz na výplaty. Nemůže proto přijmout další tety, ani rozšířit kapacitu.

Ústecký Klokánek navštívila letos první dáma Ivana Zemanová.Ilustrační foto.Autor: Julius Filip

Ústecký Klokánek má zatím peníze na provoz. Chybí mu ale část prostředků na výplaty a musel zavřít dva byty. Což představuje dočasné snížení kapacity o osm dětí.

Sourozenci umístění v zařízení pro děti s poruchou chování ve Žluticích zatím čekají, jak dopadne odvolání.

„Ze sedmi bytů funguje jenom pět. Prozatím jsme ani nevyhlásili výběrové řízení, protože nemám novým tetám co nabídnout. Naše ústecká pobočka jinak žádné dluhy nemá," řekla vedoucí krásnobřezenského Klokánku Daniela Brníková.

Veřejnost pomáhá

Fond ohrožených dětí totiž dluží České správě sociálního zabezpečení 25 milionů korun na odvodech za své zaměstnance. Způsobila to změna zákona a s tím spojené zpoždění výplat příspěvku na péči a pobyt dětí.

Daniela Brníková také vysvětlila, že kromě státního příspěvku obdrželi i dary od lidí, kterým osud zde umístěných dětí není lhostejný.

„Všem, kdo pomohli, patří dík. Například zaměstnancům prodejce luxusních automobilů nebo ústeckým fotografům," poznamenala vedoucí ústeckého Klokánku Brníková.

Měla na mysli charitativní aukci fotografií z výstavy 7+1 ústeckých fotografů, jejíž výtěžek zhruba 56 tisíc korun obdrželi koncem května. „Považovali jsme to za správné, protože nám postup státu přišel poněkud postavený na hlavu," poznamenal František Janata z galerie.

Fond ohrožených dětí 19. června vyměnil předsednictvo i stanovy. Ve vedení Marii Vodičkovou vystřídal Jan Vaněk. Vzniknou pobočné spolky fondu se samostatným financováním. Ty pobočky a azylové domy, které se nepřemění a neseženou peníze, budou muset skončit.

Poplašné zprávy

Začínají také vyjednávání s ministerstvem školství a krajskými úřady o restrukturalizaci. Vedoucí ústeckého krajského sociálního odboru Petra Lafková vysvětlila, že nemají zájem na zániku Klokánků v kraji.

„Víme, že jsou potřeba. Dostávali jsme různé poplašné zprávy, že jim třeba chybí zaměstnanci. Ale během kontrol jsme zjistili, že to není pravda," informovala.

Osm sourozenců, které soud poslal na jaře z Klokánku v ústecké čtvrti Krásné Březno do ústavu pro problémové děti ve Žluticích, tu prozatím podle Petry Lafkové dál zůstávají.

Čekají, jak dopadne odvolání proti zamítnutí návrhu jejich umístění v Dětském domově Lipová.