V ústeckém Klokánku bude přes Vánoce asi polovina z 28 obyvatel

23.12.2014 00:00


        
        

Děti z Klokánku dostaly dárky.  Autor: Deník/Karel Pech

        23.12.2014    

Ústí nad Labem - Z 28 obyvatel Klokánku v ústeckém Krásném Březně bude Vánoce v tomto nestátním zařízení pro děti, které potřebují okamžitou pomoc v podobě náhradního zázemí, trávit asi polovina z nich. Další budou na svátky u svých rodin. ČTK to dnes řekla vedoucí Daniela Brníková. Klokánek funguje v Krásném Březně již dva roky. Na rozdíl od některých jiných zařízení Fondu ohrožených dětí nemusí snižovat svoji kapacitu, protože sedm bytů bylo budováno již pro 28 dětí. To je podle novely zákona o dětských skupinách maximální kapacita podobných zařízení.

"Prakticky neustále máme stav," uvedla Brníková s tím, že 28 míst je pro Ústí nad Labem nedostatečných. Na vybudování dalšího zařízení Fond ohrožených dětí, který Klokánky provozuje, peníze nemá. "Dříve jsme to řešili třeba přesunem dětí do větších Klokánků v jiných regionech, ale nyní to již nepůjde," uvedla.
V Ústeckém kraji jsou Klokánky ještě v Litoměřicích, Teplicích, Dubí a Žatci. "Třeba v Teplicích je podpora ze strany místních firem i občanů větší než v Ústí. Tady můžeme organizace nebo osoby, které nás podporují, zatím spočítat na prstech jedné ruky," řekla Brníková.
Ocenila, že Klokánku pomáhá již druhým rokem ústecká policie. Právě její zástupci dnes přišli dětem předat například batůžky, trička, švihadla, pohádky na DVD nebo omalovánky s pastelkami. Mezi dárky nechyběly ani reflexní vesty, aby byly děti na procházkách dobře vidět. "Rozzářená očička těchto dětí jsou pro nás úplně to nejkrásnější vrácení toho, že jsme za nimi přišli," uvedl ředitel policejního Územního odboru Ústí nad Labem Vladimír Danyluk.
Na děti nejen z ústeckého Klokánku budou pod stromečkem čekat i dárky darované lidmi z celé republiky v rámci stromu splněných přání. "Vedle toho ale pro děti potřebujeme často základní věci, které v době svého příchodu k nám nemají, jako je oblečení nebo vybavení do školy," dodala Brníková.
Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí, jehož cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče.

Autor:  ČTK